Gołąbki

0 (0 ocen)

Nie znam nikogo kto by ich nie lubił.

Składniki:

  • 1 spora główka młodej kapusty
    50dag mięsa mielonego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 jajko
    100g ugotowanego na pół miękko ryżu
    przyprawa do mielonego
    sól
    średni słoiczek ketchupu włocławek
    1 duża cebula
    olej
    woda

Gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok1 1. Mięso wyrobić z ryżem, jajkiem, połową cebuli startą na tarce, koncentratem oraz przyprawami. W tym czasie również sparzyć kapustę.
  • krok2 2. Dużą łyżką kłaść mięso w liście kapusty i zwijać. (wcześniej z liści ściąć nerw
  • kr4 3. W garnku na spód wyłożyć duży niesparzony liść kapusty i na nim układać gołąbki. (liść kładę, by gołąbki nie przywarły do dna garnka
  • kr4 4. .Na odrobinie oleju podsmażyć drugą połowę cebuli pokrojoną w kostkę. Przyprawić warzywną przyprawą i podlać wodą. Dodać ketchup i dobrze wymieszać. Takim sosem zalać gołąbki.
  • kr5 5. Dusić pod przykryciem ok.1 godziny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy