Gołąbki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym, białką kapustą, bez ryżu z sosem pomidorowym i koperkiem.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego,

    kapusta biała - średniej wielkości główka,

    1 kg mięsa mielonego,

    2 cebule,

    pęczek koperku,

    sól, pieprz, majeranek,

    przecier pomidorowy 180 g,

    bulion
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę parzymy w gorącej wodzie - zagotowujemy duży garnek wody - tak, aby kapusta zmieściła nam się w całości. Parzymy przez 20-25 minut. Wyjmujemy (nie wylewamy wody - może być jeszcze potrzebna), delikatnie zdejmujemy liście z kapusty - powinny gładko odchodzić, jeśli nie będą chciały - wkładamy do wody na mały gaz i czekamy kilka minut, aby liście zmiękły.

    Do mięsa dodajemy łyżeczkę soli, dużą szczyptę pieprzu, pokrojoną w małą kostkę cebulę, posiekany koperek. Dokładnie wszystko mieszamy.

    Na liść kapusty nakładamy mięso - zawijamy w kopertę.

    Wkładamy do garnka kolejno, zalewamy bulionem na około 2- 3 cm nad gołąbki.

    Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę - aż kapusta będzie całkiem miękka - nie mieszamy w tym czasie gołąbków.

    Wyjmujemy gołąbki na talerz. Do bulionu dodajemy przecier oraz łyżkę majeranku - mieszamy.


    Przekładamy gołąbki do sosu, gotujemy jeszcze przez 20 minut na małym ogniu.

Porady

Sos możemy dodatkowo zagęścić łyżką maki rozrobionej w zimnej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować