1.Kapustę parzymy w gorącej wodzie - zagotowujemy duży garnek wody - tak, aby kapusta zmieściła nam się w całości. Parzymy przez 20-25 minut. Wyjmujemy (nie wylewamy wody - może być jeszcze potrzebna), delikatnie zdejmujemy liście z kapusty - powinny gładko odchodzić, jeśli nie będą chciały - wkładamy do wody na mały gaz i czekamy kilka minut, aby liście zmiękły.
Do mięsa dodajemy łyżeczkę soli, dużą szczyptę pieprzu, pokrojoną w małą kostkę cebulę, posiekany koperek. Dokładnie wszystko mieszamy.
Na liść kapusty nakładamy mięso - zawijamy w kopertę.
Wkładamy do garnka kolejno, zalewamy bulionem na około 2- 3 cm nad gołąbki.
Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę - aż kapusta będzie całkiem miękka - nie mieszamy w tym czasie gołąbków.
Wyjmujemy gołąbki na talerz. Do bulionu dodajemy przecier oraz łyżkę majeranku - mieszamy.
Przekładamy gołąbki do sosu, gotujemy jeszcze przez 20 minut na małym ogniu.
Porady
Sos możemy dodatkowo zagęścić łyżką maki rozrobionej w zimnej wodzie.
Komentarze