Gołąbki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Najlepsze bo domowe! Można je podawać z ziemniakami, bądź z pieczywem, ale u nas najchętniej jada się je bez tych dodatków.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
    2 woreczki ryżu
    1 duża cebula
    1 główka kapusty włoskiej
    przyprawa uniwersalna
    sól
    pieprz
    olej
    2 l bulionu
    2 słoiczki koncentratu pomidorowego po 190 g

Gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować, ostudzić i wymieszać z mięsem. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do mięsa. Doprawić przyprawą uniwersalną, solą, pieprzem i wymieszać.
  • 2. Liście kapusty oczyść i gotuj chwilę w lekko osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. Nałóż mięsny farsz na liść kapusty i zwiń w rulonik.
  • 3. Brytfannę wyłożyć liśćmi kapusty, a na nich ułożyć gołąbki. Bulion mieszamy z koncentratem i wylewamy na gołąbki. Przykryć liśćmi i gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.

Porady

Z podanych składników wyszło 20 sztuk gołąbków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy