Gołąbki

  • wyświetlono: 887 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Gołąbki są smaczne i syte. Moje dzieci je uwielbiają.

  • 70min

Składniki

1 główka kapusty włoskiej
11/2 szklanki ryżu
0,6 kg mięsa mielonego z szynki
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
200 g pieczarek
2 łyżki koncentratu
1 szklanka śmietany
2 łyżki mąki
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, rosół, olej

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki

  • Najlepiej smakują z ziemniakami1. Z kapusty zdjąć i wyrzucić wierzchnie liście, włożyć do gorącej wody, doprowadzając do wrzenia i oddzielić liście, które są już lekko sparzone. Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć z cebulą na oleju w szybkowarze. Do wystudzonych, podsmażonych składników dodać mięso, wsypać ryż (suchy, nie gotowany) i pozostałe składniki, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Podgotowaną i ostudzoną już kapustę, wziąć i ściągać z niej pojedynczo liście. Następnie farsz nakładać na liście, zawijać gołąbki i układać ciasno jeden przy drugim w szybkowarze. Zalać do 2/3 wysokości garnka gorącym rosołem lub bulionem z kostki, który należy wymieszać z koncentratem, zamknąć szybkowar i podgrzewać 15 min od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po upływie tego czasu zdjąć pokrywę, wlać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować. Podawać z ziemniakami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babcikonkurs_szybkowar

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: lwica353

Gołąbki

Pyszne gołąbki bez zawijania w...

Gołąbki bezmięsne

Dodane przez: czarrna

Gołąbki

z farszem ryżowo-warzywnym

gołąbki.

Dodane przez: bella81

Gołąbki

Nie znam nikogo kto by ich nie...

Gołąbki tradycyjne

Dodane przez: AnetaSłużałek

Gołąbki tradycyjne

Tradycyjne gołąbki są po prostu...

Gołąbki

Dodane przez: doowa

Gołąbki

Takie gołąbki nauczyła mnie robić...

image-1bdposw

Dodane przez: malesia3

Gołąbki

Tradycyjna potrawa , która zasmakuje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE