Gołąbki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tradycyjne , dość łatwe wbrew pozorom do przygotowania gołąbki w młodej kapuście z tartymi warzywami

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego ,2 woreczki ryżu (nie parboiled)
    3 marchewki,1/2 selery,1 pietruszka,Przyprawy -sol ,vegeta ,delikat czerwony ,pieprz
    Można dodać posiekanej zielonej pietruszki (według uznania)

Gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę ,całą główkę gotujemy 10 minut aby zmiękły liście i można z nich było formować gołąbki (młodą 10 minut a starą z 30 minut)
    Do mięsa mielonego dodajemy ,startą marchew ,pietruszkę ,selere przyprawy i ugotowany według przepisu na kartoniku ryż .
    Wszystko razem mieszamy formujemy w kształcie kotleta mielonego
    Zawijamy w obgotowane liście
    Dno garnka można wyłożyć liścmi od kapusty i na nich układać gołąbki
    lub na foli aluminiowej
    Zalać bulionem z 1 kostki (zalezy ile sztuk gotujemy ,z tej porcji wyszło 14 sztuk dużych) Na, każdego gołąbka kładę po plasterku masła są smaczniejsze
    Gotujemy 15-20 minut
    Podajemy z sosem pomidorowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy