Kto oprze się chrupiącym gofrom??? Chyba każdy lubi ten przysmak najczęściej serwowany na słodko. U nas w domu króluje z owocami, bitą śmietaną, konfiturą, lub najprościej tylko poprószone cukrem pudrem.
25 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
O,5l Mleka
1/3 szklanki Oleju
3 jajka
½ szklanki cukru pudru
1 łyżka Cukru waniliowego
2,5 szklanki mąki
½ łyżeczki Proszku do pieczenia
Szczypta soli
Dodatki według uznania owoce/konfitura/ cukier puder/ bita śmietana
Gofry z owocami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do naczynia wlewamy mleko olej dodajemy żółtka, miksujemy dodając szczyptę soli oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
Następnie ubijamy białka na sztywną piane na koniec dodajemy cukier puder.
Gotową pianę dodajemy do ciasta i delikatnie dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
2.Gofrownice rozgrzać na maksymalna temperaturę i wlewamy ciasto. W zależności od mocy gofrownicy uzależniony jest czas opieczenia na lekko złotawo/brązowy kolor.
Gotowe gofry zawsze studzimy na kratce.
3.Dodatki według uznania owoce/konfitura/ cukier puder/ bita śmietana
Komentarze