Gofry z kremem z tuńczyka - wytrawne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tuńczyka odsączamy częściowo z oleju (olej zachowujemy). Przekładamy go do miski, dodajemy twaróg, żółtka majonez, sól i pieprz, szczyptę chili. Całość blenderujemy aż uzyskamy gładką konsystencje.
2.Włączamy gofrownicę. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z kefirem, mlekiem, ostudzonym masłem. Na końcu dodajemy suche składniki i chwilę miksujemy.
3.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pianę dodajemy do reszty ciasta i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką, aby piana nie opadła. Wylewamy porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy gofry ok. 3 - 4 minut lub do zezłocenia. Studzimy na kratce.
4.Krem przekładamy do szprycy i dowolnie wyciskamy na gofry. Dekorujemy plastrami cytryny, cebuli, rzeżuchą, kaparami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Komentarze