Gofry z kremem z tuńczyka - wytrawne

4.5 (155 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam ryby dlatego wymyśliłam przepis na wytrawne gofry z kremem z tuńczyka :) Mam nadzieje, że spodobają się Wam one :)

  • 30 min

Składniki:

  • Na krem:
    1 opakowanie tuńczyka w oleju
    180 g kremowego serka
    3-4 łyżki majonezu
    2 ugotowane żółtka
    pieprz i sól
    szczypta chili
    Na gofry:
    3/4 szkl.mąki pszennej
    1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    3/4 szkl. kefiru
    1/4 szkl. mleka
    2 łyżki prawdziwego masła
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    plasterki cytryny
    plasterki cebuli
    świeża rzeżucha do ozdoby
    jabłuszka kaparowe
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gofry z kremem z tuńczyka - wytrawne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuńczyka odsączamy częściowo z oleju (olej zachowujemy). Przekładamy go do miski, dodajemy twaróg, żółtka majonez, sól i pieprz, szczyptę chili. Całość blenderujemy aż uzyskamy gładką konsystencje.
  • 2. Włączamy gofrownicę. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z kefirem, mlekiem, ostudzonym masłem. Na końcu dodajemy suche składniki i chwilę miksujemy.
  • 3. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pianę dodajemy do reszty ciasta i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką, aby piana nie opadła. Wylewamy porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy gofry ok. 3 - 4 minut lub do zezłocenia. Studzimy na kratce.
  • 4. Krem przekładamy do szprycy i dowolnie wyciskamy na gofry. Dekorujemy plastrami cytryny, cebuli, rzeżuchą, kaparami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować