Gofry z bitą śmietaną i sosem wiśniowym

0 (0 ocen)

Gofry lubi chyba każdy łasuch, szczególnie letnią porą, te upiekłam z mąki orkiszowej i podałam z bitą śmietaną, sosem wiśniowym oraz startą czekoladą. Moi domownicy stwierdzili że smakują obłędnie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki oleju
    0,5 szklanki mleka
    3/4 szklanki wody gazowanej
    3 jaka
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa śmietanowa:
    0,5 litra śmietany kremówki 30%
    2 łyżeczki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 opakowanie śmietan-fixu
    Dodatkowo:
    Sos do deserów wiśniowy
    50 gram startej czekolady

Gofry z bitą śmietaną i sosem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy, wlewamy mleko, olej, wodę gazowanej i dodajemy żółtka, całość dokładnie miksujemy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gofrownicę mocno rozgrzewamy, chochlą wylewamy porcję ciasta, pieczemy przez 4-5 minut. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix. Masę śmietanową przekładamy do rękawa cukierniczego, rozprowadzamy na ostudzonych gofrach, polewamy sosem wiśniowym, posypujemy startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy