Gofry z bitą śmietaną i owocami

0 (0 ocen)

Wiele przepisów testowałam ale żaden nie spełniał moich oczekiwań, ten jest idealny. Gofry wychodzą bardzo smaczne, mam do nich ogromną słabość.

Składniki:

  • Ciasto na gofry:

    2 szklanki mąki pszennej

    0,5 szklanki cukru

    cukier waniliowy

    4 jajka

    3/4 szklanki mleka

    1 szklanka wody gazowanej

    0,5 szklanki oleju

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    szczypta soli

    Bita śmietana:

    0,5 litra śmietany 30%

    4 łyżeczki cukru pudru

    cukier waniliowy

    2 śmietan-fixy

    Dodatkowo:

    250 gram malin

    250 gram borówek

    listki mięty

Gofry z bitą śmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier,cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wlewamy mleko, wodę gazowana, olej. Wszystko miksujemy mikserem na gładką masę. Ciasto odstawiamy na 10 minut żeby odpoczęło.
  • nalewanie ciasta 2. Rozgrzana gofrownicę smarujemy olejem, nalewamy porcję ciasta.
  • pieczenie 3. Pieczemy na złoty kolor z obydwu stron.
  • suszenie 4. Upieczone gofry układamy na metalowej kratce.
  • Gofry z bitą śmietaną i owocami 5. Śmietanę ubijamy na sztywno, cukier puder i cukier waniliowy mieszamy z śmietan-fixem, dodajemy do ubitej śmietany, mieszamy. Maliny i borówki myjemy i osuszamy. Na gofry nakładamy porcję śmietany i układamy owoce, dekorujemy listkami mięty.

Porady

Do gofrów możemy użyć dowolnych owoców.

Komentarze

Podobne przepisy