Gofry z bitą śmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielam od białka. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Żółtka mieszam z cukrem i cukrem wanilinowym w osobnym naczyniu, po czym dodaję olej i wodę, miksuję.
Mieszam ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia, dodaję do żółtek z wodą i olejem, razem miksuję.
Ubite wcześniej białka dodaję powoli do masy, mieszam delikatnie drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Piekę 5-7 minut (w zależności od gofrownicy). Nie otwieram w trakcie pieczenia!
Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem (ilość zależna od tego, jak słodkie lubicie). Owoce kroję.
Na gofrach rozsmarowuję śmietanę, układam owoce.
Komentarze