Pamiętam jak kupiłam pierwszą gofrownicę i piekłam gofry bardzo często.Potem stwierdziłam, że mamy na jakiś czas dość goferków.Teraz od jakiegoś czasu znów mam zachcianki na te słodkie cuda.
30 min
Składniki:
Ciasto
4 jajka
3 łyżki masła
250 ml maślanki
1/2 laski wanilii
2 łyżki cukru
1 szklanka mąki
dodatkowo
2 łyżki masła
2 łyżki wody
2 łyżki cukru
2 jabłka
Gofry waniliowe z karmelizowanym jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka zmiksować z cukrem. Masło roztopić i wystudzić.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i nożem zeskrobać ziarenka.
Do ubitych żółtek dodać masło, wanilię i przesianą mąkę.
Wszystko razem zmiksować, a następnie za pomocą łyżki połączyć z pianą z białek.
Gofrownicę nagrzać, posmarować delikatnie olejem i wlać ciasto.
Piec do zarumienienia się.
Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i nie mieszać aż powstanie karmel, a następnie dodać masło wymieszać i włożyć obrane i pokrojone w kawałki jabłka.
Smażyć aż będą miękkie, ale nie rozpadające się.
Podawać wraz z goframi.
Komentarze