Gofry waniliowe z karmelizowanym jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pamiętam jak kupiłam pierwszą gofrownicę i piekłam gofry bardzo często.Potem stwierdziłam, że mamy na jakiś czas dość goferków.Teraz od jakiegoś czasu znów mam zachcianki na te słodkie cuda.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    4 jajka
    3 łyżki masła
    250 ml maślanki
    1/2 laski wanilii
    2 łyżki cukru
    1 szklanka mąki

    dodatkowo
    2 łyżki masła
    2 łyżki wody
    2 łyżki cukru
    2 jabłka

Gofry waniliowe z karmelizowanym jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    Żółtka zmiksować z cukrem. Masło roztopić i wystudzić.
    Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i nożem zeskrobać ziarenka.
    Do ubitych żółtek dodać masło, wanilię i przesianą mąkę.
    Wszystko razem zmiksować, a następnie za pomocą łyżki połączyć z pianą z białek.
    Gofrownicę nagrzać, posmarować delikatnie olejem i wlać ciasto.
    Piec do zarumienienia się.

    Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i nie mieszać aż powstanie karmel, a następnie dodać masło wymieszać i włożyć obrane i pokrojone w kawałki jabłka.
    Smażyć aż będą miękkie, ale nie rozpadające się.
    Podawać wraz z goframi.

Komentarze

Podobne przepisy