Gofry na Walentynki

0 (0 ocen)

  • 10 min

Delikatnie rozgrzeją serca kochanków. Gofry z dodatkiem kakao i imbiru oraz z musem serkowo-brzoskwiniowo-gruszkowym, udekorowane bitą śmietaną, sercami galaretkowymi i brzoskwiniowymi.

  • 10 min

Składniki:

  • ciasto gofrowe:
    mąka 1.25 szklanki
    mleko 1.25 szklanki
    olej pełnych 7 łyżek
    Jajko 1 sztuka
    cukier 2 łyżki
    proszek do pieczenia
    płaska 1 łyżeczka
    kakao 1 łyżeczka
    imbir 3 szczypty

    dodatki:
    brzoskwinie 1 puszka
    gruszka 0.5 sztuki
    serek waniliowy 150 gramów
    bita śmietana 0.5 szklanki
    czekolada gorzka 1 kostka lub kakao (łyżeczka)
    serca galaretkowe samemu przygotowane z zastygniętej galaretki 6 sztuk

Gofry na walentynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto gofrowe miksujemy dokładnie. Rozgrzewamy gofrownicę, natłuszczamy i smażymy gofry - każdy około 4-5 minut.
  • 2. Brzoskwinie z puszki osączamy (jedną odkładamy) i miksujemy z serkiem waniliowym na mus. Dodajemy pól surowej gruszki - obranej i ponownie miksujemy. Na gofrach rozprowadzamy mus.
  • 3. Śmietanę bijamy na sztywno, dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy rozpuszczoną kostkę czekolady (ewentualnie kakao) i delikatnie mieszamy. Przekładamy masy do szprycy i dekorujemy gofry - rysujemy serduszka.
  • 4. Dodatkowo z odłożonej brzoskwini wycinamy foremką serce małe serduszka. Dokładamy także serca galaretkowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy