Gofry na soku jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pulchniutkie gofry na soku jabłkowym, w sam raz na słodki podwieczorek czy przekąskę w ciągu dnia, uwielbiane przez dzieci, podane z bitą śmietaną i ulubionymi owocami, cały ich sekret puszystości tkwi w dokładnym ubiciu białka i delikatnym wmieszaniu w ciasto. Smakują tak jakbyśmy jedli szarlotkę.

  • 35 min

Składniki:

  • Na 6 sztuk:
    1 jajko
    1 szklanka soku jabłkowego
    1 szklanka mąki pszennej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    1 łyżka cukru
    2 łyżki oleju rzepakowego

    Dodatki:
    Bita śmietana
    Ulubione owoce
    Sos owocowy do polania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry Sok Przekąski

Gofry na soku jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtko oddzielić od białka, białko ubić na sztywną lśniącą pianę. Żółtko utrzeć z cukrem i szczyptą soli, wlać sok, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta, dodać białka i delikatnie wmieszać rózgą miksera tak aby nie utracić konsystencji piany.
  • 2. Gofrownicę rozgrzać , nalewać porcjami ciasto, piec około 3 minuty do zrumienienia.
    Studzić na kratce, podawać z bitą śmietaną oraz owocami polać sosem owocowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sok jabłkowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować