Gofry kalafiorowe z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gofry kalafiorowe? TAK ! :-)) Są przepyszne i chrupiące – taka inna wersja kotleta z kalafiora podana z sosem pieczarkowym. Jeżeli jesteśmy mięsożercami idealnie do gofrów będą pasowały np kotlety schabowe.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    2jajka

    1 1/2 szkl puree z kalafiora ( po prosty zmiksowany ugotowany kalafior)

    1 szkl mąki pszennej

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 łyżki oleju rzepakowego

    1/2 łyżeczki soli

    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

    Sos pieczarkowy:

    3 duże pieczarki

    500 ml wody

    około 1 1/2 łyżki mąki pszennej

    1/2 łyżeczki soli

    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gofry Dania główne

Gofry kalafiorowe z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ciasto:Żółtko oddziel od białka. Do białka dodaj szczyptę soli. I ubij na sztywną pianę.

    2.Do żółtka dodaj, puree z kalafiora, mąkę, proszek do pieczenia, resztę soli oraz olej. Całość wymieszaj za pomocą miksera. Dodaj ubite białka i wymieszaj deliaktnie za pomocą lyżki

    3.Gofry smaż w dobrze rozgrzanej gofrownicy przez około 7 minut.

    4. Sos:Pieczarki zetrzyj na tarce na plasterki. Dodaj do rozgrzanego rondelka i smaż do momentu odparowania wody spod pieczarek.

    5.Pieczarki zalej wodą, dodaj przypraw gotuj około 10 minut. Mąkę wymieszaj w 1/2 szkl zimnej wody i dodaj do sosu cały czas mieszając/
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować