Gofry kalafiorowe? TAK ! :-)) Są przepyszne i chrupiące – taka inna wersja kotleta z kalafiora podana z sosem pieczarkowym. Jeżeli jesteśmy mięsożercami idealnie do gofrów będą pasowały np kotlety schabowe.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
2jajka
1 1/2 szkl puree z kalafiora ( po prosty zmiksowany ugotowany kalafior)
Gofry kalafiorowe z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ciasto:Żółtko oddziel od białka. Do białka dodaj szczyptę soli. I ubij na sztywną pianę.
2.Do żółtka dodaj, puree z kalafiora, mąkę, proszek do pieczenia, resztę soli oraz olej. Całość wymieszaj za pomocą miksera. Dodaj ubite białka i wymieszaj deliaktnie za pomocą lyżki
3.Gofry smaż w dobrze rozgrzanej gofrownicy przez około 7 minut.
4. Sos:Pieczarki zetrzyj na tarce na plasterki. Dodaj do rozgrzanego rondelka i smaż do momentu odparowania wody spod pieczarek.
5.Pieczarki zalej wodą, dodaj przypraw gotuj około 10 minut. Mąkę wymieszaj w 1/2 szkl zimnej wody i dodaj do sosu cały czas mieszając/
Komentarze