Gofry jogurtowo - miodowe

0 (0 ocen)

Pyszne, lekkie gofry , słodzone miodem

Składniki:

  • - 200 g mąki
    - 180g jogurtu naturalnego
    - 3 solidne łyżki miodu
    - 2 duże kurze jajka
    - 100 ml mleka
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 100 ml roztopionego masła/oleju

Gofry jogurtowo - miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt dokładnie mieszamy z miodem do uzyskania gładkiej konsystencji. Mąkę łączymy z proszkiem i sodą. W osobnej misce jajka roztrzepujemy z masłem/olejem, mlekiem oraz masą jogurtowo- miodową. Dolewamy "mokre" składniki do "suchych" - mieszamy. Pieczemy w gofrownicy na złoty kolor i studzimy na kratce do pieczenia.
    Polewamy jogurtem wymieszanym z miodem i podajemy z listkami mięty

Porady

Ciasto do tych gofrów powinno być nieco gęstsze niż do zwykłych

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy