Gofry francuskie z bitą śmietaną i jagodami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Błyskawiczne gofry z ciasta francuskiego. Wystarczy tylko wyciąć kawałki ciasta i wrzucić do gofrownicy. Szybka bita śmietana plus jagody i mamy pyszny deser, nie straszni więc goście, którzy pukają do drzwi...

  • 15 min

Składniki:

  • • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 250 ml śmietanki 30%
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 szklanka jagód
    • olej do smarowania gofrownicy

Gofry francuskie z bitą śmietaną i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Płat ciasta francuskiego pokroić na kawałki odpowiadające rozmiarowi gofrów.
    • Rozgrzaną gofrownicę posmarować olejem, kłaść ciasto i piec ok. 2,5 minuty.
    • Z opakowania ciasta wychodzi 7-10 gofrów.
    • Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
    • Gofry podawać z bitą śmietaną, obficie posypane jagodami.

Porady

Zamiast jagód mogą być truskawki, maliny czy borówka amerykańska.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy