Gofry fasolowo-dyniowe z karmelizowaną cebulą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne gofry. Ciasto na gofry zrobiłam z ugotowanej fasoli i musu dyniowego. Do tego sos z karmelizowanej czerwonej cebuli. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na gofry :
    1 szklanka ugotowanej białej fasoli
    4 łyżki z czubkiem musu dyniowego
    1 jajko
    6 - 7 łyżek z czubkiem mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    sól - do smaku
    pieprz - do smaku
    Na sos z karmelizowaną cebulą :
    2 średnie czerwone cebule
    2 łyżki oleju
    15 łyżek wody
    3 łyżki cukru
    sok z limonki
    duża szczypta soli
    duża szczypta pieprzu
    Ponadto :
    olej do gofrownicy
    2 łyżki pokrojonego szczypiorku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Gofry fasolowo-dyniowe z karmelizowaną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowaną fasolę obieramy z łusek i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy mus dyniowy i blendujemy. Do masy dodajemy jajko, olej i mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawy i mieszamy. Ciasto musi być gęste. Odstawiamy. W międzyczasie cebulę obieramy z łusek i kroimy na drobno oraz rozdzielamy. Pokrojoną cebulę smażymy na rozgrzanym oleju, podlewamy wodą i smażymy aż woda wyparuje, posypujemy cukrem i mieszamy. Dolewamy sok z limonki i przyprawy, smażymy aż prawie cały płyn odparuje. Rozgrzewamy gofrownice i smarujemy olejem oraz pieczemy gofry.
    Na każdego gofra kładziemy łyżkę karmelizowanej czerwonej cebuli i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować