Zapraszam na pyszne gofry. Ciasto na gofry zrobiłam z ugotowanej fasoli i musu dyniowego. Do tego sos z karmelizowanej czerwonej cebuli. Polecam.
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Na gofry :
1 szklanka ugotowanej białej fasoli
4 łyżki z czubkiem musu dyniowego
1 jajko
6 - 7 łyżek z czubkiem mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
sól - do smaku
pieprz - do smaku
Na sos z karmelizowaną cebulą :
2 średnie czerwone cebule
2 łyżki oleju
15 łyżek wody
3 łyżki cukru
sok z limonki
duża szczypta soli
duża szczypta pieprzu
Ponadto :
olej do gofrownicy
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
Gofry fasolowo-dyniowe z karmelizowaną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowaną fasolę obieramy z łusek i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy mus dyniowy i blendujemy. Do masy dodajemy jajko, olej i mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawy i mieszamy. Ciasto musi być gęste. Odstawiamy. W międzyczasie cebulę obieramy z łusek i kroimy na drobno oraz rozdzielamy. Pokrojoną cebulę smażymy na rozgrzanym oleju, podlewamy wodą i smażymy aż woda wyparuje, posypujemy cukrem i mieszamy. Dolewamy sok z limonki i przyprawy, smażymy aż prawie cały płyn odparuje. Rozgrzewamy gofrownice i smarujemy olejem oraz pieczemy gofry.
Na każdego gofra kładziemy łyżkę karmelizowanej czerwonej cebuli i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze