drożdżowe, fajne chrupiące, z dodatkami jakie kto lubi. Mi zasmakowały te w wersji z filetowanymi pomarańczami.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
10 g świeżych drożdży (lub 1/2 opakowania suszonych)
300 ml letniego mleka
50 g cukru
250 g mąki tortowej
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego ( 40 g)
2 jajka
50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
Gofry drożdżowo-budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jedną łyżkę cukru dodać do mleka i wkruszyć drożdże. Wymieszać i przykryć na 15 min.
2.Wszystkie składniki włożyć do miski wymieszać. Masa powinna być płynna. Ciasto przykryć na 50 min. do wyrośnięcia.
3.Ciasto przed nałożeniem na rozgrzaną gofrownicę przemieszać. Nakładać porcję ciasta na rozgrzane płyty i piec do momentu, aż z gofrownicy przestanie wydobywać się para.
4.Podawać z ulubionymi dodatkami
Porady
Przed pieczeniem pierwszej partii warto lekko przesmarować gofrownicę tłuszczem.
Komentarze