Gofry drożdżowo-budyniowe

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

drożdżowe, fajne chrupiące, z dodatkami jakie kto lubi. Mi zasmakowały te w wersji z filetowanymi pomarańczami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży (lub 1/2 opakowania suszonych)
    300 ml letniego mleka
    50 g cukru
    250 g mąki tortowej
    1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego ( 40 g)
    2 jajka
    50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła

    Dodatki wg uznania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Gofry Placki

Gofry drożdżowo-budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jedną łyżkę cukru dodać do mleka i wkruszyć drożdże. Wymieszać i przykryć na 15 min.
  • 2. Wszystkie składniki włożyć do miski wymieszać. Masa powinna być płynna. Ciasto przykryć na 50 min. do wyrośnięcia.
  • 3. Ciasto przed nałożeniem na rozgrzaną gofrownicę przemieszać. Nakładać porcję ciasta na rozgrzane płyty i piec do momentu, aż z gofrownicy przestanie wydobywać się para.
  • 4. Podawać z ulubionymi dodatkami

Porady

Przed pieczeniem pierwszej partii warto lekko przesmarować gofrownicę tłuszczem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować