drożdżowe, fajne chrupiące, z dodatkami jakie kto lubi. Mi zasmakowały te w wersji z filetowanymi pomarańczami.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
10 g świeżych drożdży (lub 1/2 opakowania suszonych)
300 ml letniego mleka
50 g cukru
250 g mąki tortowej
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego ( 40 g)
2 jajka
50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
Gofry drożdżowo-budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 łyżeczkę cukru dodać do mleka i wkruszyć drożdże. Wymieszać do ich rozpuszczenia i przykryć na 15 min.
2.Wszystkie składniki na ciasto i rozczyn włożyć do misy i wymieszać na jednolitą masę. Masa będzie płynna
3.Ciasto przykryć na 50 min. do wyrośnięcia
4.Ciasto przed nałożeniem na rozgrzaną gofrownicę przemieszać, wylewać po jednej porcji i piec tal długo, aż przestanie się unosić para z gofrownicy. Podawać z ulubionymi dodatkami
Komentarze