Gofry drożdżowo-budyniowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

drożdżowe, fajne chrupiące, z dodatkami jakie kto lubi. Mi zasmakowały te w wersji z filetowanymi pomarańczami.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży (lub 1/2 opakowania suszonych)
    300 ml letniego mleka
    50 g cukru
    250 g mąki tortowej
    1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego ( 40 g)
    2 jajka
    50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła

    Dodatki wg uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry drożdżowo-budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 łyżeczkę cukru dodać do mleka i wkruszyć drożdże. Wymieszać do ich rozpuszczenia i przykryć na 15 min.
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto i rozczyn włożyć do misy i wymieszać na jednolitą masę. Masa będzie płynna
  • 3. Ciasto przykryć na 50 min. do wyrośnięcia
  • 4. Ciasto przed nałożeniem na rozgrzaną gofrownicę przemieszać, wylewać po jednej porcji i piec tal długo, aż przestanie się unosić para z gofrownicy. Podawać z ulubionymi dodatkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować