Gofry drożdżowe / z dodatkiem drożdży

0 (0 ocen)

  • 166 godz. 40 min

Warto wypróbować przepis na gofry drożdżowe ze względu na to, że gdy rano mamy mało czasu, wyjmujemy ciasto z lodówki i smażymy odrazu na gofrownicy. Sam zapach pieczonych gofrów napewno ściągnie nie jedną osobę do kuchni na pyszne śniadanie.

  • 166 godz. 40 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka
    4 łyżki masła (ilość przed rozpuszczeniem)
    1 szklanka przesianej mąki (użyłam tortowej)
    1 łyżeczka cukru wanilinowego ( dałam naturalny ekstrakt - 1 łyżeczkę)
    szczypta soli
    2/3 łyżeczki drożdży instant
    1 duże jajko

Gofry drożdżowe / z dodatkiem drożdży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w mleku na małym ogniu. Aby wsypać drożdże mieszanina musi mieć "letnią" temperaturę tak, aby nie sparzyć drożdży bo wtedy nic nam z nich nie wyrośnie. Odstawiamy zaczyn na kilka minut. Suche składniki mieszamy w osobnej miseczce.
    Następnie zaczyn łączymy z suchymi i dodajemy roztrzepane jajko. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto przykrywamy folią i wstawić do lodówki na noc (12-24 h).
  • 2. Po upływie wyznaczonego czasy rozgrzewamy gofrownicę, posmarowaną cieniutko olejem. Gofry pieczemy na złoto. Studzimy na kratce kuchennej.

Porady

Gofry podajemy z cukrem pudrem, bitą śmietaną, dżemem, owocami lub czym dusza zapragnie. Ja moje gofry podałam z jogurtem naturalnym i owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy