gofry chrupiące

4.5 (141 ocen)

  • 40 min

Czasami z córką mamy ochotę na gofry takie jak z budki i wydaje mi się, że odkryłam ich tajemnicę. Najlepsze są na drugi dzień po podgrzaniu ponownym w gofrownicy:-)

  • 40 min

Składniki:

  • 2 jajka
    80ml oleju
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 szkl. mleka
    2 szkl. mąki tortowej
    1/4 szkl. wody mineralnej
    szczypta soli
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry chrupiące - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. białka ubijamy osobno na sztywną pianę z dodtakiem szczypty soli
  • 2. żółtka miksujemy z resztą składników do uzyskania jednolitej masy
  • 3. do masy dodajemy białka i mieszamy powolnymi ruchami, pieczemy ok 4 minut.
    podawać można z ulubinymi dodatkami bitą śmietaną,konfiturami lub cukrem pudrem

Porady

najlepsze są na drugi dzień po ponownym podgrzaniu w gofrownicy. Po upieczeniu gofry nie układamy jeden na drugim tylko na metalowym ruszcie żeby powietrze miało dostęp do nich ze wszystkich stron. Gofry będą chrupiące gdy ciasto będzie gęste, ale takie by spływało z łyżki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować