gofry chrupiące

  • wyświetlono: 4223 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Czasami z córką mamy ochotę na gofry takie jak z budki i wydaje mi się, że odkryłam ich tajemnicę. Najlepsze są na drugi dzień po podgrzaniu ponownym w gofrownicy:-)

Kamilla
  • 40min

Składniki

2 jajka
80ml oleju
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 szkl. mleka
2 szkl. mąki tortowej
1/4 szkl. wody mineralnej
szczypta soli
cukier waniliowy

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

gofry chrupiące

  • 1. białka ubijamy osobno na sztywną pianę z dodtakiem szczypty soli
  • 2. żółtka miksujemy z resztą składników do uzyskania jednolitej masy
  • 3. do masy dodajemy białka i mieszamy powolnymi ruchami, pieczemy ok 4 minut.
    podawać można z ulubinymi dodatkami bitą śmietaną,konfiturami lub cukrem pudrem

Porady

najlepsze są na drugi dzień po ponownym podgrzaniu w gofrownicy.
Po upieczeniu gofry nie układamy jeden na drugim tylko na metalowym ruszcie żeby powietrze miało dostęp do nich ze wszystkich stron. Gofry będą chrupiące gdy ciasto będzie gęste, ale takie by spływało z łyżki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciegofry chrupiące
 

Komentarze

Podobne przepisy

gofry

Dodane przez: Anitka0804

Gofry chrupiące

Polecam wszystkim pyszne pulchne...

Chrupiące gofry

Dodane przez: anitap92

Chrupiące gofry

Przypominają mi smaki dzieciństwa...

Gofry chrupiące

Dodane przez: ewuska2016

Gofry chrupiące

Najlepszy wakacyjny deser

Chrupiące gofry z jagodami

Dodane przez: dorota w

Chrupiące gofry z jagodami

Nietypowe gofry, pieczone razem...

Chrupiące gofry na kefirze

Dodane przez: Alex M

Chrupiące gofry na kefirze

Najbardziej chrupiące gofry, jakie...

pyszne chrupiące gofry

Dodane przez: Kacha

Pyszne chrupiące gofry

Próbowałam różnych przepisów na...