Gofry budyniowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ostatnio często robię gofry, a to za sprawą mojej nowej gofrownicy. Dobra gofrownica to jednak podstawa. Gofry budyniowe powstały na śniadanie, dla najmłodszego w rodzinie. To taki szybki i łatwy przepis, nie potrzebujesz miksera i nie musisz ubijać osobno białek. Pyszne i chrupiące, bardzo smaczne. Wypróbowałam w zeszłym miesiącu już wiele przepisów na gofry, te trafiają na moją listę ulubionych.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125 g masła
    3 jajka
    75 g cukru
    250 ml mleka
    200 g mąki pszennej
    50 g suchego budyniu z paczki
    10 g proszku do pieczenia
    cukier waniliowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wbij jajka do miski, roztrzep je chwile trzepaczką rózgową, następnie wsyp cukry i chwile wymieszaj z jajkami.
    Wlej roztopione letnie masło i mleko, wsyp mąkę pszenną przesianą przez sitko, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia.
    Wymieszaj wszystko do połączenia się wszystkich składników, żeby nie było grudek.
    Smaż na rozgrzanej gofrownicy 3 – 5 min. w zależności od mocy gofrownicy.
    Podawać jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem, lub z ulubionymi dodatkami.

Porady

Cukru możesz dać więcej 75 – 125 g do smaku, w zależności od tego na ile możesz sobie pozwolić. Jeśli nie masz budyniu możesz zastąpić mąką ziemniaczaną w tej samej ilości. W celu usunięcia grudek możesz przelać ciasto prze sitko, lub użyć miksera. Ja całe ciasto zrobiłam trzepaczką rózgową i grudek nie było, wystarczy dobrze wymieszać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować