Gofry brzoskwiniowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Dziś w pewnym sklepie zakupiłam moją pierwszą w życiu gofrownicę. Trzeba więc było ją przetestować i tak czytając przepisy na gofry, wymyśliłam przepis na gofry brzoskwiniowe. Wyszły na prawdę bardzo smaczne i chrupiące. Nam najlepiej smakowały posypane cukrem pudrem

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 jajko

    4 połówki brzoskwiń z puszki

    6 łyżek soku spod brzoskwiń z puszki

    1 szkl mąki pszennej

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 łyżki oleju rzepakowego

    1 łyżka cukru

    1 szczypta soli

Gofry brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Do miski dodaj brzoskwinie i sok zmiksuj na gładką masę

    2.Żółtko oddziel od białka. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę

    3.Do żółtka dodaj masę brzoskwiniową, mąkę , proszek do pieczenia olej i cukier. Wymieszaj za pomocą miksera. Dodaj ubite białka i wymieszaj łyżką

    4.Gofrownicę nagrzej. Wylej ciasto i smaż około 4-5 minut. Studź na kratce.

Komentarze

Podobne przepisy