Gofry bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Banana miksujemy blenderem na mus. Do miski wkładamy obie mąki, dodajemy olej, mleko, banana i żółtka. Miksujemy do połączenia składników. Następnie delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek. Oczywiście białka ubijamy tuż przez wymieszaniem z ciastem.
Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.
Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.
Życzę smacznego !
Komentarze