Gofry bezglutenowe

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Takimi goframi z apetytem zajadał się mój dwuletni synek. Gofry są naturalnie słodkie, bo dodajemy banana. Gofry są bezglutenowe.

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • 2 jajka,
    • 150g obranego banana,
    • 100g mąki jaglanej,
    • 25g mąki kukurydzianej,
    • 40g mleka,
    • 25g oleju słonecznikowego,
    • Szczypta soli,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Gofry

Gofry bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Banana miksujemy blenderem na mus. Do miski wkładamy obie mąki, dodajemy olej, mleko, banana i żółtka. Miksujemy do połączenia składników. Następnie delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek. Oczywiście białka ubijamy tuż przez wymieszaniem z ciastem.
    Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.
    Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.
    Życzę smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Mąka jaglana Mąka kukurydziana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować