Gofry belgijskie

0 (0 ocen)

  • 30 min

w sam raz na pyszny podwieczorek, bardzo sycące .

  • 30 min

Składniki:

  • 3 szkl mąki, 1 łyżeczka suchych drożdży (lub 10g świeżych), 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki cukru, 1 op. cukru waniliowego, 300 ml mleka, 3/4 szkl. wody, pół kostki roztopionego masła, 2 jajka.

Gofry belgijskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy suche drożdże, mieszamy. Wsypujemy sól i cukry. Do gorącej wody dodajemy masło, łączymy z mlekiem. Wlewamy powoli do miski z mąką. Miksujemy. Do masy dodajemy roztrzepane widelcem żółtka, a potem ubite białka. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy na 30 minut. Do gofrownicy nakladamy po ok. dwie łyżki ciasta.

Porady

Ważne jest, aby pozwolic ciastu wyrosnąc przez ok.30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy