Gofry

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moje pierwsze w życiu gofry. Przepis jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim nawet osoba, która stawia swoje pierwsze kroki w kuchni.

  • 30 min

Składniki:

  • -300 g mąki
    -100 g masła
    -60 g cukru pudru
    -0,5 l mleka
    -2 jaja
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -szczypta soli

Gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Następnie wszystkie składniki dokładnie miksujemy mikserem. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze 1-2 łyżki mąki (ciasto ma być trochę gęstsze niż naleśnikowe)
  • 2. Porcje ciasta (w zależności od wielkości gofrownicy, u mnie jest to niecała połowa łyżki wazowej) wylewamy na środek nagrzanych płyt gofrownicy. Zamykamy pokrywę i pieczemy gofry około 5-7 minut aż się ładnie zrumienią, sprawdzając od czasu do czasu.

Porady

Gofry możemy podać z ulubionymi dodatkami np. cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną, owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy