Gofry

  • wyświetlono: 1892 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pyszne chrupiące gofry z dżemem borówkowym i bitą śmietaną

  • 25min

Składniki

0,5 kg mąki
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/3 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
woda

bita śmietana
dżem borówkowy
borówki lub inne owoce

Sposób przygotowania przepisu:

Gofry

  • 1. Margarynę roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia.
    Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody (najlepiej gazowanej) , zimną margarynę - mieszamy. Na końcu do ciasta dodajemy ubite białka.
  • 2. Smażymy w rozgrzanej gofrownicy.
  • 3. Upieczone gofry smarujemy dżemem borówkowym , bitą śmietaną posypujemy borówkami lub innymi owocami.
    Smacznego

Porady

Aby gofry były chrupiące nie należy ich po upieczeniu kłaść lecz o cos oprzeć, aż odparują

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieowocegofrydżem

Komentarze

Podobne przepisy

gofry

Dodane przez: justi2401

Gofry

Moje pierwsze w życiu gofry. Przepis...

Gofry

Dodane przez: Lidka Bawolska

Gofry

Gofry według tego przepisu wychodzą...

Gofry z bitą śmietaną

Dodane przez: PolskaGotuje

Gofry

Ulubione gofry moich dzieci, uwielbiam...

image-1j9j1fd

Dodane przez: beaa91

Gofry

Idealny pomysł na podwieczorek,...

gofry

Dodane przez: duszek

GOFRY

Na pewno nie jeden raz zajadaliście...

gofry

Dodane przez: pysiek4

Gofry

Takie gofry robiła zawsze moja...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE