Gofry

4.5 (199 ocen)

  • 25 min

Pyszne chrupiące gofry z dżemem borówkowym i bitą śmietaną

  • 25 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/3 kostki margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    woda

    bita śmietana
    dżem borówkowy
    borówki lub inne owoce
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry Dżemy

Gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia.
    Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody (najlepiej gazowanej) , zimną margarynę - mieszamy. Na końcu do ciasta dodajemy ubite białka.
  • 2. Smażymy w rozgrzanej gofrownicy.
  • 3. Upieczone gofry smarujemy dżemem borówkowym , bitą śmietaną posypujemy borówkami lub innymi owocami.
    Smacznego

Porady

Aby gofry były chrupiące nie należy ich po upieczeniu kłaść lecz o cos oprzeć, aż odparują

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować