Chrupiące Gofry z prawdziwą śmietaną i owocami

4.52 (182 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Są chrupiące i smaczne. Dodam,że dużo osób czasami narzeka,że im gofry nie wychodzą z każdego przepisu,a błąd tkwi w rodzaju gofrownicy. Z tej co ja mam na zdjęciach gofry sa idealne, a dostałam na ślub zwykłą gofrownice i gofry są gumowane,a przepis ten sam. Morał taki,że winę mają gofrownice,an ie przepisy.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na 10 Gofrów :

    2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka 3,2%
    0,5 szklanki wody
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju
    troszkę soli
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy

    do dekoracji:
    owoce
    bita śmietana kremówka najlepiej 36 %
    3 łyżki cukru pudru

    olej do smarowania gofrownicy
Wystaw ocenę:

4.52 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Chrupiące gofry z prawdziwą śmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ubijamy białka na sztywno 1. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli.
  • CIASTO NA GOFRY 2. W osobnym naczyniu miksować pozostałe składniki, a następnie dodać pianę z białek delikatnie mieszając łyżką.
  • Ciasto na gofry 3. Gotowe ciasto na gofry
  • gofrownica 4. Rozgrzej gofrownicę.
    Jeśli masz zamiar piec gofry od razu po przygotowaniu ciasta to włącz ją już w czasie kiedy robisz ciasto na gofry.
  • gofrownica 5. Po nagrzaniu gofrownicę delikatnie otwórz ,uważaj aby się nie oparzyć.
  • gofrownica 6. Następnie pędzelkiem umoczonym w oleju przesmaruj gofrownicę.
  • gofrownica 7. Łyżką wykładaj porcje ciasta na gofrownicę.
  • gofry 8. Piec w gofrownicy wysmarowanej olejem na złoty kolor.
  • Bita śmietana 36% 9. W między czasie gdy gofry się będę piekły ubij kremówkę na sztywno, dodaj 3 łyżki cukru pudru i wymieszaj łyżką lub delikatnie mikserem.
    Owoce obieramy i tniemy na kawałki do miseczek.
    Nakładaj łyżką na gofry lub przełóż do szprycy bądź w rękaw cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i wyduszaj na gofry. udekoruj owocami lub sosem.

Porady

Gofry można posypać cukrem pudrem lub posmarować dowolnymi dżemami lub sosami. Gofry po usmażeniu odkładamy na metalową kratkę aby również od spodu odparowały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować