Chrupiące Gofry z prawdziwą śmietaną i owocami

  • wyświetlono: 4318 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Są chrupiące i smaczne. Dodam,że dużo osób czasami narzeka,że im gofry nie wychodzą z każdego przepisu,a błąd tkwi w rodzaju gofrownicy. Z tej co ja mam na zdjęciach gofry sa idealne, a dostałam na ślub zwykłą gofrownice i gofry są gumowane,a przepis ten sam. Morał taki,że winę mają gofrownice,an ie przepisy.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 12 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

składniki na 10 Gofrów :

2 szklanki mąki
1 szklanka mleka 3,2%
0,5 szklanki wody
2 jajka
1/2 szklanki oleju
troszkę soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy

do dekoracji:
owoce
bita śmietana kremówka najlepiej 36 %
3 łyżki cukru pudru

olej do smarowania gofrownicy

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Chrupiące Gofry z prawdziwą śmietaną i owocami

  • ubijamy białka na sztywno1. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli.
  • CIASTO NA GOFRY2. W osobnym naczyniu miksować pozostałe składniki, a następnie dodać pianę z białek delikatnie mieszając łyżką.
  • Ciasto na gofry3. Gotowe ciasto na gofry
  • gofrownica4. Rozgrzej gofrownicę.
    Jeśli masz zamiar piec gofry od razu po przygotowaniu ciasta to włącz ją już w czasie kiedy robisz ciasto na gofry.
  • gofrownica5. Po nagrzaniu gofrownicę delikatnie otwórz ,uważaj aby się nie oparzyć.
  • gofrownica6. Następnie pędzelkiem umoczonym w oleju przesmaruj gofrownicę.
  • gofrownica7. Łyżką wykładaj porcje ciasta na gofrownicę.
  • gofry8. Piec w gofrownicy wysmarowanej olejem na złoty kolor.
  • Bita śmietana 36%9. W między czasie gdy gofry się będę piekły ubij kremówkę na sztywno, dodaj 3 łyżki cukru pudru i wymieszaj łyżką lub delikatnie mikserem.
    Owoce obieramy i tniemy na kawałki do miseczek.
    Nakładaj łyżką na gofry lub przełóż do szprycy bądź w rękaw cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i wyduszaj na gofry. udekoruj owocami lub sosem.

Porady

Gofry można posypać cukrem pudrem lub posmarować dowolnymi dżemami lub sosami.

Gofry po usmażeniu odkładamy na metalową kratkę aby również od spodu odparowały.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylagofrychrupiąceszybki_obiadgofry bita śmietanaowoce ciasto na gofrykuchnia_dla_niejadkaprzepis_miesiąca1000
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0wuiqug

Dodane przez: lonah

Gofry z owocami i bitą śmietaną

wspaniały deser

Gofry z owocami i bitą śmietaną

Dodane przez: RedakcjaPP

Gofry z owocami i bitą śmietaną

Razem z mężem po prostu uwielbiamy...

Chrupiące gofry z jagodami

Dodane przez: dorota w

Chrupiące gofry z jagodami

Nietypowe gofry, pieczone razem...

Mleczne gofry z truskawkami i bitą śmietaną

Dodane przez: agarybak76

Mleczne gofry z truskawkami i bitą śmietaną

Gofry udoskonaliłam mlekiem w proszku,...

gofry z owocami

Dodane przez: elka72

Gofry ze śmietaną i owocami

Doskonały pomysł na szybkie przygotowanie...

gofry

Dodane przez: bunia24

Gofry z bitą śmietaną i truskawkami

Z tego przepisu gofry wychodzą...