Gnocchi z pikantym sosem pomidorowo-żurawinowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Włoskie kopytka z sosem pomidorowo-żurawinowym

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - gnocchi: 500 gramów
    - orzechy włoskie: 30 gramów
    - rozmaryn (gałązki): 3 sztuki
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    SOS:
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - papryczka chilli: 150 sztuk
    - olej: 1 łyżka
    - przecier pomidorowy: 375 mililitrów
    - galaretka z czerwonej porzeczki: 2 łyżki
    - suszona żurawina: 75 gramów

Gnocchi z pikantym sosem pomidorowo-żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Papryczkę chili przeciąć wzdłuż na pół, oczyścić, usunąć pestki, opłukać i posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, czosnek i chili, dodać przecier pomidorowy, galaretkę i żurawinę amerykańską. Gotować na małym ogniu przez 3-5 minut, doprawić do smaku solą.
  • 2. Orzechy włoskie grubo pokroić. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć gnocchi na złoty kolor, dodać orzechy i rozmaryn. Podawać z sosem pomidorowym i świeżo tartym parmezanem.

Komentarze

Podobne przepisy