Gnocchi z pesto z rukoli

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Potrawa dla wielbicieli kluseczków ziemniaczanych. Gnocchi z marchewką i sosem z rukoli.

  • 6 godz.

Składniki:

  • gnocchi:
    1 kg marchewki
    pół kg ziemniaków
    jajko
    1,5 szklanki mąki
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    łyżka masła

    pesto:
    150 g rukoli
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki pestek słonecznika lub dyni
    100 g startego parmezanu, grana padano lub twardego sera koziego
    pół szklanki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gnocchi z pesto z rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. GNOCCHI:Obrane marchewki kroimy na kawałki dusimy w małej ilości wody, dodajemy łyżkę masła i sól. Dusimy pod przykryciem do miękkości.
  • 2. Ziemniaki gotujemy na parze w mundurku. Po ugotowaniu obieramy.
  • 3. Warzywa ucieramy lub przeciskamy przez praskę, studzimy. Dodajemy, mąkę, jajko, sól, pieprz oraz gałkę i mieszamy aż powstanie gęste ciasto.
  • 4. Stolnicę oprószamy mąką i formujemy podłużne wałeczki o średnicy ok 2 cm. Kroimy na 2,5 cm kawałki, przypominające nasze kopytka. Układamy je na oprószonej mąką ściereczce i pozostawiamy na 1-2 godziny do przeschnięcia.
  • gnocchi- by uzyskać charakterystyczny kształt przyciskamy kciukiem każdą kluseczkę do zębów widelca. 5. Możemy jeśli chcemy każdą kluseczkę przycisnąć zębami widelca by nadać charakterystyczny kształt muszelki, lub zostawić kopytka.
  • 6. PESTO: Rukolę, obrany czosnek, pestki słonecznika, ser, sól i pieprz dokładnie miksujemy, cienkim strumieniem dolewamy oliwę ciągle miksując.
  • 7. Gnocchi wrzucamy partiami na osolony wrzątek, gotujemy, aż wypłyną i pozostawiamy jeszcze 5 min na małym ogniu. Wybieramy łyżką cedzakową i układamy na półmisku. Polewamy pesto, delikatnie mieszamy. Podajemy gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować