GNOCCHI Z PARMEZANEM

0 (0 ocen)

Lubię kuchnię włoską, więc postanowiłam zrobić to włoskie danie.

Składniki:

  • - 1 kg ziemniaków

    - 2 jajka

    - 40 g roztopionego masła

    - 2 szklanki mąki

    - sól

    Dodatkowo:

    - mąka do podsypywania ( 1/2 szklanki)

    - oliwa z oliwek

    - tarty parmezan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gnocchi Dania główne

Gnocchi z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gnocchi z parmezanem 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Następnie przecisnąć przez praskę, dodać jajka, masło i mąkę i wyrobić miękkie ciasto.

    Na stolnicy wysypanej mąką formujemy wałki, kroimy na równe kwadraciki. Na każdym odciskamy ząbki widelca.
  • Gnocchi z parmezanem 2. Gotujemy partiami w osolonej wodzie, są gotowe gdy wypłyną na powierzchnię.
  • 3. Gnocchi przekładamy na talerz skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy tartym parmezanem.

Porady

Można podać je również z sosem pomidorowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować