Gnocchi verdi, czyli włoskie zielone kluseczki

2 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem studentką, a moją pasją jest sport, dlatego staram się przyrządzać dania nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zwykle gotuję z moim chłopakiem, który jest mistrzem patelni.

Składniki:

  • ● 30 dag mrożonego szpinaku
    ● szklanka mąki
    ● 20 dag żółtego sera
    ● 1 jajko
    ● sól
    ● pieprz
    ● bazylia
    ● łyżka masła
    ● mąka do obtoczenia kluseczek
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gnocchi verdi, czyli włoskie zielone kluseczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gnocchi verdi, czyli włoskie zielone kluseczki 1. Szpinak rozmrażamy. Wbijamy
    jajko i dokładnie mieszamy.
    Żółty ser ścieramy na tarce
    o grubych oczkach. Do masy
    szpinakowej dodajemy mąkę, bazylię, 2/3 sera i doprawiamy
    solą i pieprzem. Zagniatamy
    ciasto i wstawiamy do lodówki
    na ok. 2 godziny.
  • 2. Zagotowujemy wodę. Z ciasta
    wykrawamy łyżeczką niewielkie
    kluseczki, obtaczamy
    w mące i wrzucamy do lekko
    osolonego wrzątku.
  • 3. Gotujemy ok. 5 minut, wyjmujemy
    łyżką cedzakową
    i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • 4. Kluseczki obkładamy wiórkami
    masła i posypujemy pozostałym
    serem. Zapiekamy około
    10 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    200 °C. Dekorujemy zieleniną.

Porady

Zielone kluseczki najlepiej smakują z sosem pomidorowym lub keczupem. Są świetnym dodatkiem do mięsa, ale mogą być także samodzielną zdrową i pyszną przekąską.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować