Gnocchi serowe na słodko

4.48 (186 ocen)

  • 30 min

Polska odmiana włoskich przysmaków!Przepyszne , szybkie i niezwykle łatwe kluseczki nie tylko na obiad!

  • 30 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    * ser biały - 300 g
    * małe jajko - 2 szt
    * mąka pszenna - ok. 3/4 szklanki
    DODATKOWO:
    * masło
    * cukier
    * cynamon
Wystaw ocenę:

4.48 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Gnocchi Kopytka

Gnocchi serowe na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Ser biały przeciskamy przez praskę.

    Dodajemy 2 małe jajka ( albo jedno całkiem duże ) i przesianą mąkę.

    Zagniatamy ciasto do momentu powstania zwartej kuli.

    Dzielimy na 2 części ( dla wygody ) i formujemy cienkie wałki.

    Kroimy na 1,5 cm kawałki.

    Każdy kawałek możemy jeszcze delikatnie uformować w palcach i odciskamy na nim rowki widelcem.

    Wrzucamy delikatnie na wrzącą , lekko osoloną wodę.

    Gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 minutę od wypłynięcia.

    Podjemy gorące polane masełkiem , posypane cukrem i cynamonem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kalafiorowe gnocchi

To może cię zainteresować