Gnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Gnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki, które charakteryzują się malutkimi rowkami, w których przy podaniu zbiera się sos. Smakiem przypominają polskie kopytka. Ich nazwa pochodzi od słowa „gnocco”, co oznacza grudę. We Włoszech podaje się je z przeróżnymi sosami, mięsami , pesto, albo po prostu polane masłem i posypane parmezanem. W moim domu najczęściej znikają podsmażane na maśle. Pycha!

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • (około 6 porcji)
    1 kg ziemniaków (koniecznie mącznych i najlepiej starych)
    około 150g mąki pszennej + mąka do podsypania
    1 jajko
    2 łyżeczki soli (płaskie)
    pieprz
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Gnocchi Dodatki

Gnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki należy dokładnie umyć i bez obierania ugotować (*) w osolonej wodzie.
    Następnie jeszcze ciepłe obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa.
    Dodać mąkę, jajko, sól oraz pozostałe przyprawy do smaku.
    Całość szybko, ale dokładnie zagnieść i podzielić na kilka części.
    Z każdej z nich zrolować wałeczek o średnicy 1,5-2 cm, który kolejno pokroić na 1-1,5 cm kawałki.
    Kluseczki można pozostawić w takiej formie lub na ich wierzchu zrobić charakterystyczne rowki.
    (Widelcem lub specjalną deseczką, na której rolujemy lekko dociśnięte gnocchi.)
    Gotowe kluski gotować partiami w osolonym wrzątku - przez około 2 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady

(*) Ziemniaków nie należy gotować dzień wcześniej, ponieważ wpłynie to na smak i konsystencję klusek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować