Gnocchi di patate - włoskie kopytka

0 (0 ocen)

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie „gruda”. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne do polskich kopytek.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

    50 g mąki pszennej

    1 małe jajko

Gnocchi di patate - włoskie kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach do momentu aż będa miękkie. Odcedzamy obieramy i przeciskamy dokładnie przez praskę. Stolnicę opruszamy lekko mąką, kładziemy na nią ziemniaki dodajemy przesianej mąki, W środku wykonujemy dołek do którego wbijamy jajko. Delikatnie ugniatamy ciasto. Ciasto będzie lekko klejące.

    2. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałeczki formujemy kuleczki, i za pomocą widelca wytłaczamy delikatnie wzór.

    3. Kluseczki gotujemy na osolonym wrzątku do momentu ich wypłynięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy