Gnocchi

0 (0 ocen)

Włoska klasyka

Składniki:

  • jajko
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli morskiej
    1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach

Gnocchi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę, Mąkę przesiej na stolnicę,dodaj sól i ziemniaki.
    Zrób niewielki dołek i wbij jajko. Wyrób ciasto.
    Ciasto podziel na dwie lub trzy części. Z każdego kawałka ciasto zrób wałeczek, tak jak na kopytka i nożem pokrój na małe kluseczki. Każdego kluseczka obtocz na widelcu lub po prostu odciśnij na nim wzorek.
    Gotowe kluseczki gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kalafiorowe gnocchi