Te kluseczki z sosem pomidorowym i kremowym serkiem ricotta to pyszny obiadek dla dzieci! Gwarantuję, że zasmakuje wszystkim małym i dużym;)
60 min
Składniki:
300 ml passaty pomidorowej
100 -150 g serka ricotta
świeża bazylia
oliwa z oliwek
sól (opcjonalnie, dla najmolodszych dzieci odradzam)
na kluseczki- gnocchetti:
0,5 kg ziemniaków (należy wybrać ziemniaki mączne, najlepsze są te o białym lub żółtym miąższu, koniecznie stare)
ok.150g mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
Gnocchetti z sosem pomidorowym i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i dodaj passatę pomidorową (przecier) oraz rozdrobnioną bazylię. Przykryj i gotuj od czasu do czasu mieszająć przez ok. 40 min. do gotowego, ale jeszcze goracego sosu dodaj ricotte i wymieszaj.Troszke sosu mozesz odlozyc do dekoracji dania.
2.rzygotuj gnocchetti.Ziemniaki ugotuj w skórkach w osolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Pozostaw, żeby wystygły.
Dodaj sól, jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej i stopniowo dosypuj mąkę. Zagniatając ciasto sama musisz zdecydować ile mąki dodać do ciasta (jej ilość zależy od ziemniaków jakie używasz). Wyrabiaj do momentu uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta, bez grudek.
Reguła jest taka, że im mniej mąki dosypiesz tym gnocchi będą lepsze, ale musi jej być wystarczająco, żeby można było formować ‘kluseczki’.
Odrywaj po kawałku ciasta i na posypanej mąką stolnicy lub blacie formuj wałeczki o średnicy kciuka, a następnie krój nożem kawałeczki o długości ok 1 cm.
3.Gotowe gnocchetti wrzuć do wrzącej osolonej wody, po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze przez 1 min., wyjmuj łyżką cedzakową i dodaj do garnka z sosem pomidorowym (ewentualnie dopraw solą).
4.Podawaj polane odrobina odlozonego czerwonego sosu. Posyp świeżą bazylią i skrop oliwą z oliwek.Buon Appetito!
Komentarze