Gniazdka z mięsa mielonego z kurkami i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przełóż mięso mielone, wbij jajko, dodaj bułkę tartą i połowę posiekanej natki pietruszki. Przypraw do smaku mieloną, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Wyrób na gładką masę i włóż na chwilę w chłodne miejsce.
2.Kurki umyj, oczyść i przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodaj paprykę, pozbawioną gniazd nasiennych, pokrojoną w kostkę. Całość chwilę podsmaż do miękkości. Na końcu dodaj pozostałą natkę pietruszki, śmietanę, sól i pieprz. Wymieszaj, ostudź.
3.Z mięsa mielonego uformuj sześć okrągłych kotlecików i rozłóż na papierze do pieczenia. W kotletach, w środku zrób otwór, tworząc "gniazdko". Przygotowany farsz umieść w otwory w mięsie. Mięso mielone posmaruj olejem i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po tym czasie wierzch farszu posyp startym, żółtym serem i piecz jeszcze 5 minut. Podawaj z ryżem i ulubioną surówką.
Komentarze