1.
W garnku zagotować wodę z solą i masłem.
Zmniejszyć ogień i jednym ruchem wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka i będzie jednolite.
Odstawić do ostygnięcia.
Wbijać jajka po kolei i miksować.
Przełożyć do szprycy i wyciskać kółka (wielkość zależna od wielkości szprycy)na papier do pieczenia.
Następnie powycinać każde gniazdko oddzielnie z papierem.
Rozgrzać olej w rondlu lub frytownicy do 180st.C.
Partiami wkładać gniazdka do oleju, papierem do góry.
Po chwili papier odchodzi i go wyjąć, a gniazdka smażyć do zezłocenia - ok 4-5min z każdej strony.
Cukier puder utrzeć z sokiem i wodą, lukier powinien być rzadki.
Ostudzone gniazdka polać lukrem.
Komentarze