Gniazda ze szpinakiem i pulpecikami

0 (0 ocen)

Pulpeciki podane na gniazdach z makaronu spaghetti. 100% dopełnieniem jest pyszny sos śmietanowo-szpinakowy.

Składniki:



  • 300g makaronu spaghetti
    250g szpinaku mrożonego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    sól
    pieprz czarny
    PULPECIKI:
    300g łopatki wieprzowej
    1 bułka kajzerka
    1 jajko
    sól
    pieprz czarny
    bułka tarta

Gniazda ze szpinakiem i pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę wieprzową zmielić i połączyć z namoczoną w wodzie bułeczką. Wbić jajko i przyprawić. Formować małe kuleczki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z każdej strony na oleju.
    Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Dodać szpinak, wcisnąć i gotować ok 5min. Wlać śmietankę i przyprawić. Sos powinien być gęsty. Między czasie makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Za pomocą widelca i łyżki formować gniazda. Polać sosem szpinakowym i podać z ciepłymi pulpecikami. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy