Ulubiona szybka przystawka na Wielkanocnym stole, zapiekane gniazda z makaronu wraz z łososiem i sosem koperkowym. Mniaaaam!
10 min
Składniki:
makaron typu spaghetti (porcja dla 2 osób)
200 g łososia, może być filet lub wędzony być w plastrach
2 łyżki majonezu (jogurt w wersji light)
pęczek koperku
sól, pieprz do smaku
sok z 1/2 cytryny
oliwa z oliwek do skropienia
Gniazda z makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie al dante
2.wyłożyć porcje makaronu do formy na muffinki
3.piekarnik nagrzać do 180 stopni C
4.łososia pokroić na drobne kawałki, skropić sokiem z cytryny i przyprawić pieprzem i solą, następnie ułożyć porcję ryby na środku każdego gniazda.
Przed włożeniem do piekarnika skropić oliwą z oliwek.
5.Zapiekać 10-15 min aż makaron się zarumieni. W tym czasie przygotować dip.
6.Wymieszać majonez lub jogurt najlepiej gęsty naturalny z posiekanym koperkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Polać zapieczone gniazda.
Komentarze