Gniazda spaghetti ze szpinakiem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Zasmakują każdemu. Są doskonałe a przystawkę lub obiad. Łatwe do zrobienia i naprawdę smaczne.

  • 25 min

Składniki:

  • - 20 dag makaronu spaghetti,
    - 30 dag mrożonego szpinaku,
    - 2 ząbki czosnku,
    - 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
    - 4 łyżki tartego, żółtego sera,
    - łyżeczka masła,
    - olej,
    - sól, pieprz.

Gniazda spaghetti ze szpinakiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron spaghetti ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Szpinak rozmróź, osącz. W garnku rozgrzej łyżkę oleju, przesmaż drobno posiekany czosnek, dodaj rozmrożony i osączony szpinak, dodaj łyżeczkę masła, dopraw do smaku solą i pieprzem. Farsz szpinakowy wymieszaj z 3 łyżkami posiekanych orzechów włoskich.
  • 3. Wgłębienia w formie do babeczek wyłóż folią aluminiową, posmaruj ją cienko olejem, Do każdego wgłębienia wyłóż osączony makaron spaghetti formując gniazdka. Każde gniazdko napełnij farszem szpinakowym, posyp tartym żółtym serem.
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piecz przez 12-15 minut.
  • 4. Przed podaniem posyp resztą orzechów włoskich.

Porady

Do farszu szpinakowego możesz dodać 3-4 pokrojone w drobną kosteczkę, suszone pomidory.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy