Gniazda pomidorowe z mięsem pod boczkową czapą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namoczyć,z pomidorów ściąć wierzchy,środek wydrążyć,odcięte wierzchy pokroić w kostkę.
2.Mięso przełożyć do miski,dodać odciśniętą bułkę,jajko,pomidory,przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę,doprawić do smaku solą,pieprzem i ziołami prowansalskimi,dobrze wyrobić.
Masą mięsną napełnić wydrążone pomidory.
3.Plasterki boczku pokroić w cienkie paseczki i przykryć nimi wierzch pomidorów tworząc krateczkę.
Nafaszerowane pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym,podlać odrobiną wody,skropić oliwą,piec 35 minut w temperaturze 180 stopni C,udekorować bazylią.
Komentarze