Gniazda pomidorowe z mięsem pod boczkową czapą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Świetny pomysł na szybki i smaczny obiad,pyszne na ciepło jak i na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 pomidory
    250 g mięsa mielonego
    1 jajko
    1/2 czerstwej bułki
    2 plastry wędzonego boczku
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka musztardy
    2 łyżki oliwy
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
    listki bazylii

Gniazda pomidorowe z mięsem pod boczkową czapą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć,z pomidorów ściąć wierzchy,środek wydrążyć,odcięte wierzchy pokroić w kostkę.
  • 2. Mięso przełożyć do miski,dodać odciśniętą bułkę,jajko,pomidory,przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę,doprawić do smaku solą,pieprzem i ziołami prowansalskimi,dobrze wyrobić.
    Masą mięsną napełnić wydrążone pomidory.
  • 3. Plasterki boczku pokroić w cienkie paseczki i przykryć nimi wierzch pomidorów tworząc krateczkę.
    Nafaszerowane pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym,podlać odrobiną wody,skropić oliwą,piec 35 minut w temperaturze 180 stopni C,udekorować bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy