Glazurowane skrzydełka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kruche, słodko-kwaśne skrzydełka w glazurze z coca-coli oraz miodu.
Skrzydełka świetnie smakują zarówno na zimno jako przekąska np. do piwa oraz na ciepło jako danie obiadowe.
Ważne by do ich przygotowania użyć orygnalnej coca-coli z której powstanie gęsta glazura

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
    1 l coca-coli ( oryginalnej)
    2 łyżki miodu prawdziwego
    słodka papryka mielona
    ostra papryka mielona
    przyprawa do kurczaka
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Glazurowane skrzydełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć osuszyć, zalać coca-colą tak by mięso było całe zakryte.
    Odstawić na dwie godz do lodówki.
  • 2. Powstały płyn odlać,skrzydełka dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
    Podzielić na trzy części odrzucając lotki.
  • 3. Mięso oprószyć słodką i ostrą papryką mieloną.
    Smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron.
  • 4. Do mięsa wlać coca-colę oraz miód ponownie je zakrywając.
    Dusić na minimalnym gazie do powstania gęstej glazury.
  • 5. Dokładnie lecz delikatnie przemieszać skrzydełka by każdy kawałek pokryła glazura.
    Podawać np. jako przekąska do piwa czy też danie obiadowe z ziemniakami i sałatką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skrzydełka Drób Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Smażenie Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować