Glazurowane pałki z kurczaka na sałacie z paluchem chlebowym

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Nie masz pomysłu na imprezowe menu ? Oto jeden ze sposobów 'na gości" smaczny i możliwy do przygotowania wcześniej !

  • 4 godz.

Składniki:

  • Paluchy Chlebowe (ok. 30 sztuk):
    900 g mąki tortowej
    60 g drożdży świeżych
    390 ml letniego mleka
    180 g masła
    3 jajka
    3 żółtka
    2 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    białko do posmarowania

    Marynata :
    Podudzie z kurczaka - ilość wg własnych potrzeb:)
    Sos sojowy
    olej
    rozmaryn, kolendra, tymianek, czosnek, sól, czerwona papryka
    musztarda
    czerwona cebula

    Sałatka :
    Zielona sałata
    Pomidory lub pomidorki koktajlowe
    Ogórek zielony
    Czerwona cebula
    Rzodkiewka
    Szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Glazurowane pałki z kurczaka na sałacie z paluchem chlebowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paluchy Chlebowe: 240ml mleka zagotować z solą i masłem. Wystudzić. Do przesianej mąki pokruszyć drożdże, dodać cukier i pozostałe 150ml letniego mleka. Delikatnie wymieszać i odstawić na 10 min. Jajka wymieszać z mlekiem z dodatkiem masła. Wlać taką masę do mąki. Wyrabiać , aż całość będzie jednolita . Pozostawić ciasto w natłuszczonej misce na min. 1h pod przykryciem. Ciasto podzielić na części, formować wałki i splatać ze sobą dwa w 'warkocz'. Posmarować białkiem. Położyć na blaszce i przykryć jeszcze na 10 min. Piekarnik nagrzać do 190-200*C. Piec przez 20 minut. Studzić przy otwartym piekarniku .
  • 2. Marynata: W misce wymieszać wszystkie składniki (proporcje uzależnione od ilości mięsa - konsystencja powinna być bardzo gęsta). Umyte osuszone udka umieścić w naczyniu i natrzeć je marynatą. Obsypać mięso czerwoną cebulą - wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Piekarnik nagrzać do 200*C. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 1,5 h, przewracając co jakiś czas. Wytworzonym sosem z mięsa można polać sałatkę.
  • 3. Sałatka: Warzywa pokroić wedle własnego upodobania, układać na talerzach: sałatę , a na niej pokrojoną resztę warzyw. Następnie kładziemy pałki z kurczaka - a obok paluchy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować