Glazurowane klopsiki z indyka

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Klopsiki z indyka w aromatycznej słodko-ostrej glazurze.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Mielone mięso z indyka: 500 gramów
    - biała cebula (drobno posiekana): 0.5 sztuki
    - czosnek (zmiażdżone): 2 ząbki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 0.25 łyżeczki
    - papryczki chipotle w sosie adobo (http://www.polska-gotuje.pl/produkt/papryczki-chipotle-w-sosie-adobo): 3 sztuki
    - miód: 2 łyżki
    - ocet jabłkowy: 2 łyżki

Glazurowane klopsiki z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa dodać cebulę, czosnek, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę. Uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać olej i smażyć klopsiki przez 8 minut.
  • 2. W rondlu lub patelni z grubym dnem rozpuścić miód, dodać ocet oraz zmiksowane papryczki. Mieszać do uzyskania jednolitego sosu. Dodać klopsiki, podgrzewać przez 2 - 3 minuty często potrząsając rondlem tak aby klopsiki równomiernie oblepiły się sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy