Giuwacz

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne danie regionu pomorsko-kujawskiego

Składniki:

  • - 1 kg szynki wieprzowej
    - 5 marchewek
    - 3 korzenie pietrszuki
    - 3 cukinie
    - 2 cebule (średniej wielkości)
    - 3 słodkie papryki ( ja użyłam czerwonych)
    - 4 pomidory
    -- 8 ząbków czosnku
    - 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
    - 1 słoiczek ( 30g) przecieru pomidorowego
    - 1 papryczka chili
    - 1 puszka groszku konserwowego
    - masło/olej
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    - natka pietruszki lub natka kolendry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz Szynki

Giuwacz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę - ok 2cm . Na patelni lub w garnku rozgrzewamy tłuszcz ( ja do tego użyłam oleju) Podsmażany na nim mięso a następnie zalewamy bulionem i rozpoczynamy duszenie. Dusimy ok.40min. Marchewkę, pietruszkę, papryki, cebulę, cukinie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, Rozgrzewamy tłuszcz na patelni ( ja tu użyłam masła z odrobiną oleju) na niego wrzucamy czosnek i cebulę i chwilę smażymy a następnie dodajemy marchew i pietruszkę i smażymy jeszcze koło 5 min. Wszystko przekładamy do garnka z mięsem.W tym czasie dodajemy ostrą papryczkę chili i pomidory. Na patelni na tłuszczu , który nam został podsmażamy paprykę i cukinie , które po mniej więcej 5-7 minutach przekładamy do mięsa. Dusimy wszystko do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, groszek i doprawiamy do smaku. danie na talerzu dekorujemy posiekaną natką lub kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować