Gigantyczny hamburger na 8 osób

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Idealne danie na imprezę

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1: Buła : 3 szkl.mąki,
    drożdże 40g,
    masło 100g,
    mleko ciepłe 0,5 szkl.,
    2 jaja i jedno zółtko,
    sól 1 szczypta,
    1 łyżeczka masła do wysmarowania blachy,
    1 łyżeczka cukru,
    sezam.
    2: Burger :
    1 kg wołowinki najlepiej antrykot ewentualnie karkówka
    1 łyżeczka soli,
    około 5 łyżek bulionu,
    1 średnia cebula,
    3 duże ząbki czosnku,
    czosnek granulowany 1 łyżeczka,
    pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki,
    pieprz ziołowy szczypta.
    3:
    3 ogórki kiszone,
    1 pomidor,
    ogórki kanapkowe 8 plastrów ,
    1/2sałaty,
    1 cebula czerwona,
    1 papryka czerwona,
    2x ser hochland cheddar,
    pół ogorka zielonego,
    sos develey hamburger,
    sos serowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gigantyczny hamburger na 8 osób - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gigantyczny hamburger 1. 1)mąkę przesiać w wysokim naczyniu w ciepłym mleku rozprowadź drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru. Pozostaw do wyrośnięcia przykryj ściereczką. W mące zrób dołek wlej wlej drożdże i stopione masło. Wbij jaja i jedno żółtko posyp szczyptą soli. Ciasto wyrób, aż będzie odchodziło od ręki, uformuj kształt bułki lekko splaszcz od góry. Przełóż na dużą blachę wysmarowaną masłem przykryj ściereczką odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.po tym czasie roztrzep pozostałe białko posmaruj nim ciasto posyp sezamem. Piecz bez termoobiegu ok40-50 min. 2)mieso dokładne umyj, osusz i zmiel w maszynce do mięsa najlepiej z sitkiem o dużych oczkach. Faktura mięsa będzie lepsza. Cebule zetrzyj na małych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę. Do mięsa dodaj wszystkie składniki oprócz soli. Sól rozpuszcza niektóre białka co skutkuje wzmożoną lepkość mięsa. Sól dodajemy na samym końcu, grubość uformowanego mięsa powinna mieć od2-3 cm, pamiętaj by średnica była o 2,5 cm większa niż średnica bułki pod wpływem temp. burger się skurczy. Smaż na dużej patelni lekko posmarowanej tłuszczem na dużym ogniu obsmaż z obu stron, później przykryj przykrywką i smaż około 5 min z każdej strony. Bułkę przekrój, na spodzie ułóż ciepłego hamburgera na min ser sałatę i pokrojone warzywa między warstwami polej sosem OBIAD DLA 8-10 OSOB SMACZNEGO!!!!!!!!

Porady

Sól rozpuszcza niektóre białka co skutkuje wzmożoną lepkość mięsa. Sól dodajemy na samym końcu, pamiętaj by średnica była o 2,5 cm większa niż średnica bułki pod wpływem temp. burger się skurczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować