Gicz barania z kiszoną kapustą

4.5 (168 ocen)

  • Średni

podaję ją z grzybami i ziemniakami pieczonymi na soli

  • Średni

Składniki:

  • - gicz barania: 4 sztuki
    - kapusta kiszona: 600 gramów
    - grzyby suszone (zmielone): 5 gramów
    - cebula: 200 gramów
    - czosnek: 5 ząbków
    - Kminek zwyczajny: 2 gramy
    - masło klarowane: 1 łyżka
    - młode ziemniaki: 600 gramów
    - sól kamienna lub morska: 1 szklanka
    - rozmaryn (gałązka): 3 sztuki
    - tymianek (gałązka): 10 sztuk
    - czerwone wino wytrawne: 300 mililitrów
    - olej słonecznikowy: 100 mililitrów
    - musztarda: 200 łyżek
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gicz barania z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj marynatę: Weź: Rozmaryn, tymianek, czerwone wytrawne wino, olej słonecznikowy, 4 ząbki czosnku, musztardę, sól i pieprz i dzień wcześniej połącz wszystko.
  • 2. Umyte oraz oczyszczone gicze polewamy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na około 8 do 12 godzin w chłodne miejsce.
  • 3. Po tym czasie wyjmujemy gicz a marynatę odstawiamy do wykorzystania.
  • 4. Mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy przez 15 minut.
  • 5. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C, polewamy mięso marynatą i pieczemy przez około 60 minut, od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia.
  • 6. Przygotowujemy kapustę. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na klarownym maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, pokrojone grzyby i smażymy wszystko około 6 minut. Następnie dodajemy posiekaną kapustę, doprawiamy całość solą, pieprzem, kminkiem, pudrem z grzybów i dusimy pod przykryciem około 20 minut.
  • 7. Na koniec przygotowujemy ziemniaki. Obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na połówki.
  • 8. Układamy na blaszce grubo posypanej solą kamienną, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 40 minut.
  • 9. Gicze podajemy z kapustą i ziemniakami. Możemy dodać smażone na klarowanym maśle pomidory z dodatkiem świeżych ziół i cebuli dymki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Baranina Kapusta Ziemniaki Gin

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować