Gicz barania z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj marynatę: Weź: Rozmaryn, tymianek, czerwone wytrawne wino, olej słonecznikowy, 4 ząbki czosnku, musztardę, sól i pieprz i dzień wcześniej połącz wszystko.
2.Umyte oraz oczyszczone gicze polewamy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na około 8 do 12 godzin w chłodne miejsce.
3.Po tym czasie wyjmujemy gicz a marynatę odstawiamy do wykorzystania.
4.Mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy przez 15 minut.
5.Następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C, polewamy mięso marynatą i pieczemy przez około 60 minut, od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia.
6.Przygotowujemy kapustę. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na klarownym maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, pokrojone grzyby i smażymy wszystko około 6 minut. Następnie dodajemy posiekaną kapustę, doprawiamy całość solą, pieprzem, kminkiem, pudrem z grzybów i dusimy pod przykryciem około 20 minut.
7.Na koniec przygotowujemy ziemniaki. Obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na połówki.
8.Układamy na blaszce grubo posypanej solą kamienną, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 40 minut.
9.Gicze podajemy z kapustą i ziemniakami. Możemy dodać smażone na klarowanym maśle pomidory z dodatkiem świeżych ziół i cebuli dymki.
Komentarze