Gęsty koktajl jogurtowy z awokado

0 (0 ocen)

  • 15 min

Uwielbiam awokado pod każdą postacią, ale najbardziej w formie pysznego koktajlu. Jogurt grecki sprawia, że koktajl jest bardzo gęsty, więc trzeba go wyjadać łyżeczką ze słoiczka. Jest bardzo pożywny i syty. Polecam.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
    2 łyżki cukru trzcinowego
    pół małej łyżeczki mielonego kardamonu
    sok z cytryny według uznania
    40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
    2 kopiaste łyżki otrębów pszennych ( użyłam prażonych )

Gęsty koktajl jogurtowy z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Awokado myjemy i osuszamy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a miąższ wydrążamy łyżką, przekładamy do wysokiej miski i skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniał.
  • 2. Do awokado przekładamy pozostałe składniki i za pomocą blendera ręcznego miksujemy kilka chwil na gładki mus.
  • 3. Tak przygotowany koktajl przekładamy do szklanek i podajemy. Smacznego.

Porady

Z przepisu wychodzi 4 porcje. Jeżeli awokado jest bardzo twarde należy zawinąć je w papier do pieczenia i schować na kilka dnie w ciemne miejsce, ja wkładam do szafki gdzie przechowuję mąkę i cukier. W ten sposób awokado szybciej nam dojrzeje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy